Valencià / Castellano

videopua

L’Horta de video:púa és una selecció de xicotets documentals al voltant de l’Horta realitzats per video:púa, el projecte audiovisual de Paco Morcillo, membre fundador de la nostra associació. Aficionat al vídeo i enamorat de l’Horta, video:púa grava i edita, entre altres treballs, curtmetratjes relacionats amb el seu treball en Sembra en Saó, l’activisme en defensa de l’Horta i la transmissió del patrimoni cultural que custodien els seus llauraors. Podeu vore altres videos de video:púa a la seua pàgina a Vimeo, vimeo.com/videopua.
.
.

.
Han passat ja uns quants anys des que em decidira a editar el video sobre “La sembra de la creïlla per Juanito”. Ara em complau compartir amb vosaltres aquest nou capítol de la saga Juanito, que vaig destil·lant lenta però incansablement a partir de material gravat entre els anys 2005 i 2008 principalment.
Juanito segueix viu i segueix conreant la seua horta, cada vegada amb més limitacions, clar. També segueix viu el meu desig de compartir els seus ensenyaments i a açò em dedique amb obstinació en moments robats a aquesta vida trepidant que portem, encara que hagen de passar 10 anys des que vaig prendre les imatges. Diguem que és un projecte de llarga durada!
Aquest capítol se centra en el cultiu de la carabassa tal com ho feia Juanito i els seus avantpassats. Artesania més que agricultura, tot un exemple de cura de la terra, reciclatge i aprofitament de recursos (abans que es parlara d’açò).
Aprofite per a agrair de nou a Juanito, i a la seua dona Milagros, per haver-me deixat entrar en el seu món amb tanta naturalitat i alegria.
Respecte a la qualitat del video, us demane que disculpeu els meus dots amateurs sobretot en lo que pertoca al so. Ja sabreu que lo meu és la videoguerrilla de pocs recursos tècnics. El video dura 20 minuts. Ho he condensat tot el que he pogut però, com vaig a resumir tant coneixement en un video estil Youtube de menys de 3 minuts! Al que li interesse se li farà curt.
En fi, ací vos el deixe. Espere que el gaudiu i el compartiu.
Salutacions des de l’Horta!

.
.

Vaig tindre la sort de conèixer este llauraor de l’Horta de Vinalesa, i em va explicar com fa servir la seua burra i el rulet (entauladora). Gravat i editat en 2014.
.
.

Juanito ens conta quan va fer el planter de tomata i com ho va transplantar “en bardissa”, és a dir, protegint-lo amb una estructura de canyes i palla. El video és de baixa qualitat perquè va ser gravat amb un dispositiu mòbil i en condicions de vent. Però el contingut és valuossísim. Gravat en 2012. Editat en 2014.
.
.

Juanito és un llauraor de més de 80 anys que encara viu i cultiva la terra a l’Horta de Campanar. En aquest curt ens explica com sembrar la creïlla, regalant-nos un coneiximent d’inmens valor i revelant la tragèdia de la seua pèrdua. Gravat en febrer de 2006 i editat al 2008 per VIDEOPUA.
.
.

Rosario Valls, ex propietaria de l’Alqueria del Barbut, explica en un vídeo realitzat per l’Associació Per l’Horta i que el pots consultar a la ja reconeguda pàgina Youtube la història de l’espoli de la seua alqueria i les seues terres d’horta. Una trista història que va començar al novembre de l’any 2000 i que és un exemple més dels innombrables abusos urbanístics permesos per la LRAU. L’Alqueria del Barbut es va enderrocar el 22 de juny de 2001, el mateix dia en què 10.000 ciutadans prengueren els carrers del centre de València per a celebrar les 120.000 signatures de la primera iniciativa legislativa popular de la democràcia actual. Aquella I..L.P. que demanava la moratòria urbanística i l’aprovació d’una llei de protecció de l’Horta i dels seus llauradors. Allò que anava a ser terreny per la construcció d’un poliesposrtiu per al barri de Benicalap, s’ha convertit en un dels més grans negocis de l’Ajuntament de València. Gravat i editat en 2007.
.
.

Un recorregut en format videoclip per l’Horta de València asfixiada per la febre urbanitzadora, amb música de Kalmakabok. Editat en 2004.
.
.

Imatges de la nostra primera experiència d’hort escolar ecològic, realitzada entre febrer i juny de 2004 amb alumnes de 6é de Primària del C.P. Manuel González Martí, Benifaraig (València). Gravat i editat en 2004.