Valencià / Castellano

Primeres sessions als horts escolars

Posted by on oct. 22, 2008 in Diari de l\'hort escolar | No Comments

Enguany hem començat el curs passats per aigua. Mentres la terra s’eixuga hem aprofitat per fer altres activitats que no precisen d’anar xafant terra mullada (hem de conscienciar als xiquets que, encara que tinguen moltes ganes, no convé xafar l’hortet quan està banyat perquè la terra es compacta (perd els foradets per on circulen l’aigua i l’aire), dificultant-se el creiximent de les plantes.

Al C.P. Pablo Neruda (al barri de Malilla, València) aprofitàrem per fer l’experiment de la llavor, que serveix molt bé com introducció al tema de les llavors i les varietats tradicionals, que este curs pretenem que tinga un paper central en el taller. En esta escola, en la que treballem des d’octubre de 2005, disposem d’un nou espai al costat de l’hort que enguany gastarem com a hivernacle per fer activitats amb alumnes de 2on i 4rt de Primària. Els alumnes de 5é seran un any més els responsables del manteniment de l’hort. Amb ells dedicàrem la primera sessió del curs a mesurar l’espai i fer càlculs de la quantitat de fem que necessitarem per preparar la terra per als cultius que venen.

medidas.jpg

Càlculs matemàtics per adobar l’hortet

També parlàrem de les “males brosses” que s’han apoderat de l’hort durant l’estiu. Es mereixen eixe nom? Quines són les més comunes a l’hort? Anirem coneixent-les al llarg del curs, no patiu. Descobrírem la junça, cosina germana de la xufa, i observàrem els tubercles amb qui es reprodueix. Alguns llauradors caven forats de fins un metre per a llevar-se-les de damunt!

brosses.jpg

Llevant brosses al C.P. Pablo Neruda

Al C.P. Lloma del Mas (Bétera), on cultivem l’horta des d’octubre de 2004 amb grups barrejats de diferents edats, tenim la sort de disposar d’un hivernacle gran, amb jardineres i taules on podem preparar els nostres propis planters, fer esqueixos, a més d’altres activitats a refugi de la pluja. La primera sessió la dedicàrem a netejar l’espai i preparar les jardineres per a properes sembres. A l’hort, haguèrem de gastar una desbroçadora per tal de llevar-nos de damunt les brosses d’este estiu. Fèrem un montó amb totes les restes, que més avant gastarem per fer compost.

hivernacle.jpg

 L’hivernacle de la LLoma del Mas

Això ja està en marxa!

Leave a Reply