Valencià / Castellano

Introducció

En aquest vídeo anem a aprendre com reutilitzar una ampolla d’aigua per crear un xicotet hort ecològic on podrem conrear verdures, plantes aromàtiques o culinàries en llocs on no disposem de molt espai, com una terrassa o una balconada.

Materials

  • Una ampollla d’aigua d’un llitre i mig.
  • Corda (nosaltres utilitzem corda de polipropilé), d’uns 80-90 cm.
  • Retolador.
  • Cúter.
  • Tissores.
  • Punxó.
  • Llapis.
  • Cinta adhesiva o encenedor.
  • Opcionalment: dos taps de tetra-bick.
  • Substrat i alguna llavor per sembrar o planteta per trasplantar.

Desenvolupament de l’activitat

  1. En primer lloc anem a marcar amb el retolador els 4 punts per on foradarem l’ampolla i que ens serviran per passar la corda. Marquem 2 en cada extrem de l’ampolla, un damunt de l’altre.
  2. Al mig de l’ampolla dibuixem una finestra rectangular d’aquesta manera.
  3. Comencem retallant la finestra. El cúter ens pot ajudar a fer el primer tall i després ja podem utilitzar les tissores. Demaneu ajuda a un adult si no n’esteu segurs amb el cúter.
  4. Amb l’ajuda d’un punxó foradem els 4 punts que hem marcat abans. Aquest pas pot resultar un poc difícil segons el dur que siga el plàstic. Compte amb els dits. Amb un forat xicotet tindrem prou. Després podem utilitzar la punta d’un llapis per a engrandir-ho, sense passar-se, perquè no quede un forat massa gran, el just perquè passe la corda.
  5. Ara és el moment de passar la corda. Amb un troç d’uns 90 cm tindrem prou. Si les puntes queden molt esfilagarsades podeu ficar cinta adhesiva o, si vos ajuda un adult, cremar-les amb un encenedor. Les puntes han de passar bé pels forats. Al passar la corda heu de fixar-vos en que la finestra que hem obert a l’ampolla ha de quedar mirant cap a dalt.
  6. Fem un nus en els extrems de la corda perquè no se n’isca. Amb això sol bastar, però si volem assegurar-nos també podem col·locar uns taps de plàstic foradats com a topes. Haureu de foradar primer els taps i passar la corda com pugau.
  7. Ja tenim l’ampolla preparada, ara només cal plenar-la amb un bon substrat. Si no en teniu, podeu reutilitzar la terra d’algun cossiol vell, afegint un poquet d’adob si en teniu.
  8. Per últim, sembrem una llavor o trasplantem una planteta i reguem amb cura. Ja podem penxar el nostre hort vertical en qualsevol paret.

Algunes recomanacions

La terra d’aquest tipus de horts vertical s’asseca molt fàcilment, així que haureu de vigilar constantment la seua humitat. Per la mateixa raó convé evitar partes amb massa hores de sol directe.

Convé utilitzar substrats lleugers. La terra d’horta pot ressultar massa pesada. Millor mescles de turba, fibra de coco, humus…

Regueu poc a poc i teniu en compte que degotarà un poc després, doncs l’excés d’aigua eixirà pels forats de la corda. Podeu utilitzar un difusor d’aigua si preferiu.

Utilitzeu adobs orgànics per millorar el vostre substrat en cada canvi de planta.

Una idea: amb una corda més llarga i amb més ampolles podem construir horts verticals dobles o triples!

Quins conceptes hem pogut assimilar

D’una banda, reutilitzant materials usats volem cridar l’atenció sobre la problemàtica dels residus i la importància del reciclatge per treballar per un món més sostenible.

D’altra banda, volem apropar un trosset d’horta a les nostres balconades i cuines, sense que l’espai sigui un impediment, proporcionant una experiència senzilla i propera sobre el cultiu de verdures i comprovant el fàcil que és crear un hort a la teva pròpia casa.